Изложба "У сусрет руском цару" у Кравици

    

У црквеној сали храма светих апостола Петра и Павла у Кравици, на Туциндан и Оце 05. јануара 2020. год. свечано је отворен први дио изложбе о руској династији Романових који су више од два вијека управљали Русијом и чији је династички крај повезан са мученичком смрћу последњег руског цара Николаја II и читаве његове породице.

    

Изложба има симболички назив "У сусрет руском цару" и надахнута је идејом мучеништва као и изградње српско-руских односа у будућности.

Пројекат је настао са жељом и циљем да се нашим савременицима приближи лик и дело чланова последње династије. Поред тога, да се пробуди сећање на породицу Романов, ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског цара.

    

Изложба је подељена на неколико тематских целина. Једну целину чине портрети чланова царске породице. Портрети ће омогућити публици да оствари увид у лепоту словенског духа, али и у моду, стил облачења карактеристичан за крај 19. и почетак 20. века. Другу целину чине фотографије из личних албума породице Романов, спонтане, неформалне фотографије. Забележени су моменти у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма. Следећу целину чине фотографије војне тематике. На њима цар благосиља војску пред одлазак у рат, испробава ново оружје, даје војсци наређења, укључује престолонаследника у тајне војевања. Царица и велике кнегиње су се бавиле хуманитарним радом. Обилазиле рањенике, помагале болесним војницима и делима и речима. Из њихових дневника се зна да су асистирале и приликом најтежих операција

8 января 2020 г.

Православие.Ru рассчитывает на Вашу помощь!
Смотри также
Бачки Маглић: свечано је отворена изложба фотографија „У cусрет Руском Цару" Бачки Маглић: свечано је отворена изложба фотографија „У cусрет Руском Цару"
У петак, 24. новембра 2017. на дан Свештеног спомена Светог Великомученика Стефана Дечанског Краља српског а са благословом Епископа бачког др Иринеја Буловића у холу ОШ "Жарко Зрењанин ", у организацији Српске православне црквене општине бачкомаглићке, Сретењског манастира из Москве , студија „Руски Цар“и ОШ „Жарко Зрењанин“ из Бачког Маглића, свечано је отворена изложба фотографија „У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ “, посвећена Светој царској породици Романов.
Изложба фотографија „У сусрет Руском Цару“ у Руми (+ Видео) Изложба фотографија „У сусрет Руском Цару“ у Руми (+ Видео)
5. новембра у Завичајном музеју у Руми је отворена изложба фотографија „У сусрет Руском Цару“, у оквиру манифестације „Дани Наталије Берњикове“ коју организује храм Силаска Св. Духа на апостоле.
Нови Сад у сусрет Руском цару (+Видео) Нови Сад у сусрет Руском цару (+Видео)
29. септембра са почетком у 19 часова, у Историјском архиву Новог Сада, отворена је изложба црно-белих фотографија последње владајуће династије Романов, цара Николаја II и његове породице. На изложби су представљене архивске фотографије и фотографије из породичних албума породице Романов.
Изложба о царској породици Романов у Лозници Изложба о царској породици Романов у Лозници
У уторак 1. августа у пријатном амбијенту галерије библиотеке Вуковог завичаја у Лозници, отворена је изложба фотографија царске породице Романов „У сусрет руском Цару- Романови. Царско служење“.
Зајечар у сусрет Руском Цару (+ Видео) Зајечар у сусрет Руском Цару (+ Видео)
У понедељак 5. јуна, у пуној галерији Народног музеја у Зајечару, отворена је изложба фотографија "У сусрет Руском Цару. Романови- Царско служење". Изложбу су реализовали, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г.г. Илариона, портал Православие.ру, уз подршку Сретењског манастира из Москве, студио "Руски Цар" и Народни музеј у Зајечару.
Ваљевска добродошлица Романовима (+Видео) Ваљевска добродошлица Романовима (+Видео)
Изложба фотографија „У сусрет руском цару. Романови – царско служење“, коју је, уз благослов Епископа ваљевског г. Милутина, приредио радио Источник у сарадњи са јеромонахом Игњатијем (Шестаковим), сабратом манастира Сретење из Москве, отворена је у Ваљеву на дан градске славе Друге Тројице у Центру за културу.
Београд: Изложба о Царској породици у Руском дому (+Видео) Београд: Изложба о Царској породици у Руском дому (+Видео)
У оквиру обележавања годишњице отварања Руског дома у Београду, чији је први назив био Руски дом у част императора Николаја Другог, 5. априла 2017. године свечано је отворена изложба „У сусрет Руском Цару“, посвећена сећању на царску породицу Романових.
Изложба "У сусрет руском цару" у Ораховцу Изложба "У сусрет руском цару" у Ораховцу
Оливера Радић
Изложба фотографија "У сусрет руском цару" отворена је у сали Дома културе у Ораховцу, на Младенце, у среду, 22. марта у 19 часова. Одржавање изложбе је благословио игуман манастира Свети Врачи у Зочишту архимандрит Стефан, заједно са парохом ораховачким оцем Вељом Стојковићем. Окупио се велики број људи, а на велику радост организатора, дошла су и сва деца која живе у српском делу Ораховца.
Гацко: изложба фотографија „Романови – царско служење“ (+ Видео) Гацко: изложба фотографија „Романови – царско служење“ (+ Видео)
У организацији ЈУ ”Културно-спортски центар“ и Црквене Општине Гацко, синоћ је галерији Дома културе у Гацку отворена изложба фотографија „Романови – царско служење“. Изложба која је посвећена последњем руском императору Николају II и његовој породици, привукла је велики број посјетилаца.
Комментарии
Здесь вы можете оставить к данной статье свой комментарий, не превышающий 700 символов. Все комментарии будут прочитаны редакцией портала Православие.Ru.
Войдите через FaceBook ВКонтакте Яндекс Mail.Ru Google или введите свои данные:
Ваше имя:
Ваш email:
Введите число, напечатанное на картинке

Осталось символов: 700

Подпишитесь на рассылку Православие.Ru

Рассылка выходит два раза в неделю:

  • Православный календарь на каждый день.
  • Новые книги издательства «Вольный странник».
  • Анонсы предстоящих мероприятий.
×